spell IT

new

Disclaimer

Pentru publicarea articolelor in cadrul acestei reviste, ele trebuiesc furnizate in format electronic, trebuie  avizate de catre unul din membrii echipei editoriale si presupune automat din acel moment asumarea de catre autor a raspunderii privind originalitatea continutului articolului respectiv.

Ianuarie 2023 »
Ianuarie
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 

Sari la continut | Sari la navigare

Cum verifici compatibilitaea x64 ?

Cea mai simplă şi rapidă metodă de a afla dacă procesorul este compatibil x64, este să descărcaţi şi să rulaţi utilitarul Securable (http://www.grc.com/securable.htm)
O altă varianta este să folosiţi utilitarul CPU-Z (http://www.cpuid.com)
Mai puteţi folosi Windows 7 upgrade advisor: http://windows.microsoft.com/en-us/windows/downloads/upgrade-advisor pentru a afla dacă sistemul poate rula Windows 7 pe 64 de biţi.
Pe Windows 7 Compatibility Center puteţi verifica dacă există drivere x64 pentru anumite dispozitive.
O scurtă listă de compatibilitate x64:

Familii procesoare

Compatibilitate x64

Aproape toate serverele vândute după 2005 (AMD / Intel)

DA

Aproape toate procesoarele medii sau de vârf (AMD / Intel) apărute după 2006

DA

Unele procesoare Sempron de vârf

DA

Toate procesoarele AMD Duron

NU

Toate procesoarele AMD Opteron

DA

Toate procesoarele AMD X2, FX şi Athlon64

DA

Toate procesoarele Intel Pentium D and Celeron D

DA

Toate procesoarele AMD Turion pentru notebook-uri

DA

Toate procesoarele Intel Core 2 (pentru notebook, desktop, sau server)

DA

Toate procesoarele Intel Core Duo pentru notebook

NU

Toate procesoarele Intel Pentium M pentru notebook

NU


Dacă nu aveţi un computer nou pe care rulează deja sistemul de operare x64, înainte de a face marea schimbare sau pur şi simplu dacă doriţi să testaţi această arhitectura, va propun una din următoarele metode de testare:
a) Cazul ideal este să aveţi 2 computer identice din punct de vedere hardware, pe unul să ruleze Windows pe 32 biţi iar pe celalalt, aceeaşi versiune de Windows, dar pe 64 biţi. Veţi putea astfel face cele mai bune comparaţii.
b) Puteţi avea pe acelaşi computer 2 sisteme de operare complet diferite, dar în orice moment nu poate fi disponibil fizic decât unul singur (cazul a 2 hard disk-uri, interschimbabile prin intermediul unui “mobil rack”)
c) Ambele sisteme de operare se afla instalate pe acelaşi hard disk, iar alegerea unuia sau altuia dintre ele se face prin intermediul unui manager de boot.
d) Puteţi instala o maşină virtuală (folosind una din multiplele soluţii de virtualizare: Vmware, Virtual PC, etc.) pe un computer gazda (host) şi să rulaţi sistemul de operare x64 drept un sistem de operare oaspete (guest).

Actiuni document