spell IT

new

Disclaimer

Pentru publicarea articolelor in cadrul acestei reviste, ele trebuiesc furnizate in format electronic, trebuie  avizate de catre unul din membrii echipei editoriale si presupune automat din acel moment asumarea de catre autor a raspunderii privind originalitatea continutului articolului respectiv.

Februarie 2020 »
Februarie
LuMaMiJoViSaDu
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 

Sari la continut | Sari la navigare

ETHERNET. Definitie & Istoric

Definitie

 

Majoritatea oamenilor asociaza Ethernet-ul cu un simplu cablu ce are la capete mufe asemanatoare cu cele de la telefon. Dar este chiar asa ? Ethernet-ul este mult mai mult de atat! Ethernet-ul este fundamentul care asigura accesul global la Internet si, fara indoiala, cea mai utilizata tehnologie de conectivitate la nivel mondial.

“Ethernet-ul este printre primele tehnologii care au impact in viata de zi cu zi a oameniilor de pe intreg globul” gasim precizat pe situl IEEE.

Aproape fiecare trimitere la "retea", "LAN", "conexiune LAN" sau "placa de retea" implica Ethernet. Definit de IEEE ca standard 802.3, metoda de acces Ethernet este utilizata pentru a conecta computere intr-o companie sau retea de domiciliu, precum si pentru a conecta un singur calculator la un modem de cablu sau modem DSL pentru acces la Internet.

Mai putem privi Ethernet-ul ca fiind cea mai populara familie de protocoale si scheme de cablare pentru retele locale(LAN) pentru a conecta computere, imprimante, modemuri etc sau ca standardul global de legare prin cablu a mai multor computere intr-o retea.

Ethernet-ul este, prin urmare, tehnologia de retea (locala - LAN) cea mai mult folosita.

Ethernet este o tehnologie de retea bazata pe cadre pentru retelele locale (LANs). Defineste cablari si semnale pentru stratul fizic si formate de cadre si protocoale pentru controlul accesului la mediu (MAC) / nivelul legatura de date a modelului OSI. Ethernet-ul este standardizat in cea mai mare parte ca IEEE 802.3. A devenit cea mai raspandita tehnologie LAN utilizata din anii ’90 pana in prezent si a inlocuit, in mare masura, toate celelalte standarde LAN, cum ar fi token ring, FDDI, si ATM.

Exista multe motive pentru succesul Ethernet-ului. In primul rand, Ethernet a fost prima tehnologie de mare viteza larg raspandita pentru retelele locale. Pentru ca a fost implementata mai devreme, administratorii de retea s-au familiarizat cu Ethernet si au fost reticenti sa treaca la alte tehnologii de LAN, atunci cand acestea au aparut. In al doilea rand, Token Ring, FDDI, ATM-uri sunt mai complexe si mai costisitoare decat Ethernet, fapt care a descurajat mai mult administratorii de retea. In al treilea rand, motivul cel mai important pentru a trece la o alta tehnologie LAN (cum ar fi FDDI sau ATM) a fost, de obicei, rata de transfer mai mare a acestora. Ethernet-ul a „luptat” insa mereu producand versiuni noi care functionau la rate egale sau mai mari de transfer. “Switched Ethernet” a fost introdus la inceputul anilor 1990 fapt care a crescut si mai mult eficienta ratelor sale de tranfer de date. In cele din urma, pentru ca Ethernet a fost popularitatea sa. “Ethernet hardware” (in special, placile de retea), fiind si extrem de ieftin, a devenit un produs intalnit pe mai toate calculatoarele personale. Acest cost este, de asemenea, datorat faptului ca protocolul de acces multiplu al Ethernet-ului, CSMA / CD, este complet descentralizat.

Sistemele care comunica prin Ethernet impart un flux de date in bucati mai mici numite cadre (frames). Fiecare cadru contine adresele sursei si ale destinatiei si un cod de control de erori astfel incat cadrele cu erori sa poata fi detectate si retransmise. In ceea ce priveste modelul OSI modelul Ethernet ofera servicii pana la nivelul legatura de date inclusiv.

Istoric

Ethernet a fost initial dezvoltat ca unul dintre proiectele de pionierat ale celor de la Xerox PARC.

Robert Metcalfe a fost un membru al personalului de cercetare pentru Xerox, la centrul lor Palo Alto Research Center (PARC). Metcalfe a fost solicitat pentru a construi un sistem de retea pentru a interconecta calculatoarele Xerox ALTO din centrul Parc. Acestea erau statii de lucru cu interfata grafica cu utilizatorul. Xerox isi dorea aceasta retea deoarece in aceeasi perioada ei construiau primele imprimante cu laser din lume si vroiau ca toate calculatoarele Parc sa poata tipari la aceste cateva imprimante.

Robert Metcalfe a avut doua provocari: reteaua trebuia sa fie suficient de rapida pentru a folosi foarte rapidele imprimante laser si a trebuit sa conecteze sute de calculatoare din aceeasi cladire. Niciodata pana in acel moment nu se mai gasisera atatea calculatoare in aceeasi cladire; la acea vreme nimeni nu avea mai mult de unul, doua sau poate trei calculatoare in functiune.

Presa a afirmat de multe ori ca Ethernet a fost inventat la 22 mai 1973, cand Robert Metcalfe a scris un memoriu catre sefii sai de la PARC despre potentialul Ethernetului. Metcalfe sustine ca,  de fapt, Ethernet-ul  a fost inventat pe o perioada de mai multi ani. In 1976, Metcalfe si David Boggs (asistentul lui Metcalfe) au publicat un document intitulat „Ethernet: pachete de comutare distribuite pentru retele locale”.

Metcalfe a denumit prima sa retea experimentala Alto Aloha Network. In 1973 Metcalfe a schimbat numele in "Ethernet", pentru a face clar ca sistemul ar putea sprijini orice computer - nu doar Alto - si sa subliniez ca noile sale mecanisme de retea au evoluat mult dincolo de sistemul Aloha (o retea de calculatoare dezvoltata de catre cei de la Universitatea din Hawaii, la inceputul anilor 70, in care pachetele de date erau transmise pe unde radio). Metcalfe a inlocuit transmisia radio cu cea prin intermediul unui cablu coaxial gros. El a anticipat ca si alte medii de transmisie ar putea fi utilizate in viitor. „Deci, noi nu l-am numit CoaxNet. L-am numit Ethernet pentru ca eterul (Ether - aceasta este o referire la eterul luminifer prin care fizicienii din secolul al 19-lea credeau ca lumina calatoreste) ar putea fi coaxial, torsadat, radio, cabluri optice, Powerline, sau ce vrei ", a spus Metcalfe.

Imaginea de mai jos, celebra de altfel, este desenul initial al lui Metcalfe si reprezinta Ethernet-ul sau original. Acesta includea un cablu de interfata care conecta adaptorul Ethernet (interfata) pentru un transmitator extern.

Actiuni document