spell IT

new

Disclaimer

Pentru publicarea articolelor in cadrul acestei reviste, ele trebuiesc furnizate in format electronic, trebuie  avizate de catre unul din membrii echipei editoriale si presupune automat din acel moment asumarea de catre autor a raspunderii privind originalitatea continutului articolului respectiv.

« Aprilie 2024 »
Aprilie
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 

Sari la continut | Sari la navigare

Definitie

 

Majoritatea oamenilor asociaza Ethernet-ul cu un simplu cablu ce are la capete mufe asemanatoare cu cele de la telefon. Dar este chiar asa ? Ethernet-ul este mult mai mult de atat! Ethernet-ul este fundamentul care asigura accesul global la Internet si, fara indoiala, cea mai utilizata tehnologie de conectivitate la nivel mondial.

“Ethernet-ul este printre primele tehnologii care au impact in viata de zi cu zi a oameniilor de pe intreg globul” gasim precizat pe situl IEEE.

Aproape fiecare trimitere la "retea", "LAN", "conexiune LAN" sau "placa de retea" implica Ethernet. Definit de IEEE ca standard 802.3, metoda de acces Ethernet este utilizata pentru a conecta computere intr-o companie sau retea de domiciliu, precum si pentru a conecta un singur calculator la un modem de cablu sau modem DSL pentru acces la Internet.

Mai putem privi Ethernet-ul ca fiind cea mai populara familie de protocoale si scheme de cablare pentru retele locale(LAN) pentru a conecta computere, imprimante, modemuri etc sau ca standardul global de legare prin cablu a mai multor computere intr-o retea.

Ethernet-ul este, prin urmare, tehnologia de retea (locala - LAN) cea mai mult folosita.

Ethernet este o tehnologie de retea bazata pe cadre pentru retelele locale (LANs). Defineste cablari si semnale pentru stratul fizic si formate de cadre si protocoale pentru controlul accesului la mediu (MAC) / nivelul legatura de date a modelului OSI. Ethernet-ul este standardizat in cea mai mare parte ca IEEE 802.3. A devenit cea mai raspandita tehnologie LAN utilizata din anii ’90 pana in prezent si a inlocuit, in mare masura, toate celelalte standarde LAN, cum ar fi token ring, FDDI, si ATM.

Exista multe motive pentru succesul Ethernet-ului. In primul rand, Ethernet a fost prima tehnologie de mare viteza larg raspandita pentru retelele locale. Pentru ca a fost implementata mai devreme, administratorii de retea s-au familiarizat cu Ethernet si au fost reticenti sa treaca la alte tehnologii de LAN, atunci cand acestea au aparut. In al doilea rand, Token Ring, FDDI, ATM-uri sunt mai complexe si mai costisitoare decat Ethernet, fapt care a descurajat mai mult administratorii de retea. In al treilea rand, motivul cel mai important pentru a trece la o alta tehnologie LAN (cum ar fi FDDI sau ATM) a fost, de obicei, rata de transfer mai mare a acestora. Ethernet-ul a „luptat” insa mereu producand versiuni noi care functionau la rate egale sau mai mari de transfer. “Switched Ethernet” a fost introdus la inceputul anilor 1990 fapt care a crescut si mai mult eficienta ratelor sale de tranfer de date. In cele din urma, pentru ca Ethernet a fost popularitatea sa. “Ethernet hardware” (in special, placile de retea), fiind si extrem de ieftin, a devenit un produs intalnit pe mai toate calculatoarele personale. Acest cost este, de asemenea, datorat faptului ca protocolul de acces multiplu al Ethernet-ului, CSMA / CD, este complet descentralizat.

Sistemele care comunica prin Ethernet impart un flux de date in bucati mai mici numite cadre (frames). Fiecare cadru contine adresele sursei si ale destinatiei si un cod de control de erori astfel incat cadrele cu erori sa poata fi detectate si retransmise. In ceea ce priveste modelul OSI modelul Ethernet ofera servicii pana la nivelul legatura de date inclusiv.

Actiuni document