spell IT

new

Disclaimer

Pentru publicarea articolelor in cadrul acestei reviste, ele trebuiesc furnizate in format electronic, trebuie  avizate de catre unul din membrii echipei editoriale si presupune automat din acel moment asumarea de catre autor a raspunderii privind originalitatea continutului articolului respectiv.

Februarie 2020 »
Februarie
LuMaMiJoViSaDu
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 

Sari la continut | Sari la navigare

Istoric

Ethernet a fost initial dezvoltat ca unul dintre proiectele de pionierat ale celor de la Xerox PARC.

Robert Metcalfe a fost un membru al personalului de cercetare pentru Xerox, la centrul lor Palo Alto Research Center (PARC). Metcalfe a fost solicitat pentru a construi un sistem de retea pentru a interconecta calculatoarele Xerox ALTO din centrul Parc. Acestea erau statii de lucru cu interfata grafica cu utilizatorul. Xerox isi dorea aceasta retea deoarece in aceeasi perioada ei construiau primele imprimante cu laser din lume si vroiau ca toate calculatoarele Parc sa poata tipari la aceste cateva imprimante.

Robert Metcalfe a avut doua provocari: reteaua trebuia sa fie suficient de rapida pentru a folosi foarte rapidele imprimante laser si a trebuit sa conecteze sute de calculatoare din aceeasi cladire. Niciodata pana in acel moment nu se mai gasisera atatea calculatoare in aceeasi cladire; la acea vreme nimeni nu avea mai mult de unul, doua sau poate trei calculatoare in functiune.

Presa a afirmat de multe ori ca Ethernet a fost inventat la 22 mai 1973, cand Robert Metcalfe a scris un memoriu catre sefii sai de la PARC despre potentialul Ethernetului. Metcalfe sustine ca,  de fapt, Ethernet-ul  a fost inventat pe o perioada de mai multi ani. In 1976, Metcalfe si David Boggs (asistentul lui Metcalfe) au publicat un document intitulat „Ethernet: pachete de comutare distribuite pentru retele locale”.

Metcalfe a denumit prima sa retea experimentala Alto Aloha Network. In 1973 Metcalfe a schimbat numele in "Ethernet", pentru a face clar ca sistemul ar putea sprijini orice computer - nu doar Alto - si sa subliniez ca noile sale mecanisme de retea au evoluat mult dincolo de sistemul Aloha (o retea de calculatoare dezvoltata de catre cei de la Universitatea din Hawaii, la inceputul anilor 70, in care pachetele de date erau transmise pe unde radio). Metcalfe a inlocuit transmisia radio cu cea prin intermediul unui cablu coaxial gros. El a anticipat ca si alte medii de transmisie ar putea fi utilizate in viitor. „Deci, noi nu l-am numit CoaxNet. L-am numit Ethernet pentru ca eterul (Ether - aceasta este o referire la eterul luminifer prin care fizicienii din secolul al 19-lea credeau ca lumina calatoreste) ar putea fi coaxial, torsadat, radio, cabluri optice, Powerline, sau ce vrei ", a spus Metcalfe.

Imaginea de mai jos, celebra de altfel, este desenul initial al lui Metcalfe si reprezinta Ethernet-ul sau original. Acesta includea un cablu de interfata care conecta adaptorul Ethernet (interfata) pentru un transmitator extern.

Actiuni document