spell IT

new

Disclaimer

Pentru publicarea articolelor in cadrul acestei reviste, ele trebuiesc furnizate in format electronic, trebuie  avizate de catre unul din membrii echipei editoriale si presupune automat din acel moment asumarea de catre autor a raspunderii privind originalitatea continutului articolului respectiv.

Iulie 2019 »
Iulie
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Prima pagina Revista Numarul 5 - an scolar 2012 - 2013

Sari la continut | Sari la navigare

Numarul 5

Index
  1. FB Purity
    prof. Carmen Avramescu
  2. Cum scapam de malware de pe serverele yahoo?
    ing. Constantin Avramescu
  3. Educația prin Internet
    prof. Catalina Moisa
  4. Protejarea de virusi pe Facebook
    prof. Catalina Moisa
  5. Recuperarea datelor de pe un hard disk
    prof. Catalina Moisa
  6. ULLtraDIMM SSD
    prof. Carmen Avramescu
  7. Activități de învățare, pe platforma eTwinning
    prof. Catalina Moisa
  8. Raspberry Pi
    prof. Carmen Avramescu
  9. Instruirea asistata de calculator
    prof. Catalina Moisa
  10. Structura unei prezentari PowerPoint
    prof. Catalina Moisa
  11. iPad - tableta viitorului
    profesor, inginer Teodora Palaghia
  12. Particularităţile de bază şi principiul de funcţionare al reţelei Frame Relay
    profesor, inginer Teodora Palaghia
  13. Scurt istoric privind evoluţia AutoCAD
    profesor, Dana Gălăţanu
  14. STUDIU PRIVIND REPREZENTAREA ÎN PLAN CU AJUTORUL PROGRAMULUI AutoCAD 1
    profesor, Dana Gălăţanu
  15. STUDIU PRIVIND MODELAREA 3D CU AJUTORUL PROGRAMULUI AutoCAD 1
    profesor, Dana Gălăţanu

FB Purity

prof. Carmen Avramescu

articol

Cred ca am gasit metoda prin care se poate scapa de invazia de stiri despre, in cazul meu, Andreea Marin, Bianca Dragusanu, Victor Slav si Becali. Este customizabila, bineinteles, de la persoana la persoana dar si in timp. Deci, cine s-a mai saturat de Bianca si Slav pe FB ?
Daca da, atunci iata o posibila solutie care, in cazul meu, functioneaza foarte bine: FB Purity

F.B. (Fluff Busting) Purity este o extensie de browser pentru customizarea navigarii pe Facebook. Aceasta aplicatie modifică modul de vedere a paginii de Facebook pentru a afișa doar informații relevante pentru tine. Se elimină poveștile enervante și irelevante din newsfeed-ul dumneavoastră, cum ar fi jocuri și aplicații spam-ul, anunțuri și povești sponsorizate. Se ascund, de asemenea, casetele pe care nu doriți să le vedeți pe fiecare parte a newsfeed-ului.


Mai multe la adresa: http://www.fbpurity.com/

Cum scapam de malware de pe serverele yahoo?

ing. Constantin Avramescu

Cateva sugestii...

Pentru ca tot e zarva mare pe net acum cand s-a apucat lumea de munca in forta, iata cateva sfaturi celor stresati ca se procopsesc cu malware de pe serverele #yahoo prin simpla verificare a email-ului (cuvant ce este sinonim cu yahoo.com pentru multi dintre romani):

1. Faceti-va macar acum un alt cont de email (macar pt. backup) pe Gmail;

2. nu folositi IE;

3. instalati AdBlock Plus (sau NotScript) in Firefox sau Chrome;

4. folositi aplicatii de tip SandBox prin intermedioul carora sa lansati browserul sau YM (Kaspersky si Comodo au asa ceva).

Educația prin Internet

prof. Catalina Moisa

articol

Educația a fost și este o prioritate de top pentru orice familie sau persoană fizică, și, fără îndoială, printre cele mai recente tehnologii pentru a promova și menține standardele de educație pe internet.

Internet este nu numai un acces la site-uri web, în aceste zile există cunoștințe și informații cu privire la fiecare aspect al lumii de învățământ pe internet . Resursele oferite pe diferite pagini web sunt într-adevăr foarte informativ și util pentru profesioniști și elevi legate de fiecare domeniu de activitate.

Internetul oferă , de asemenea, posibilitatea de a studia on-line.

Educația prin Internet oferă, persoanelor fizice de a echilibra timpul lor în funcție de propriile nevoi, așa cum nu există nici timp fix pentru a participa la prelegeri. Acest lucru permite, de asemenea, clasa săracă de oameni pentru a lucra și de a studia în același timp, prin educație internet .

În timp ce Internetul are o mulțime de elevi, există, de asemenea, beneficii pentru părinți și profesori. Învățare interactivă că Internetul oferă poate ajuta pe elevi și părinți cu abilități puțin sau deloc limba engleză pentru a învăța limba engleză . Părinții se pot implica mai mult în educația copiilor lor prin conectarea școală cu case , biblioteci sau alte porturi de acces .

Profesorii se pot adapta la diferite stiluri de învățare și în sala de clasă . Ele pot stabili, de asemenea, propriul lor ritm de predare . Tehnici de predare individuale pot deveni mai disponibile , care a fost dovedit a fi un factor în rezultatele elevilor .

Profesorii au șansa de a fi în măsură să predea la mai mult de un loc simultan.

Protejarea de virusi pe Facebook

prof. Catalina Moisa

articol

Facebook este cea mai mare retea sociala din lume, cu peste un miliard de utilizatori. In Romania exista aproape sase milioane de utilizatori ai retelei sociale Facebook.

Securitate cu privire la pericolele cu care se confrunta acesti utilizatori, cu privire la virusii care circula prin retea:- utilizatorii isi pot pierde date confidentiale de pe calculator,

Precautiile principale pe care trebuie sa le respectati pe Facebook:

  • Atentie la reclame;
  • Nu faceti click pe orice reclama pe care o vedeti afisata pe contul de Facebook. ( Facebook scoate in fata reclame personalizate, in functie like-urile pe care le acordati, in functie de activitatea in retea. Reclamele care iti spun ca ai castigat un iPhone  si ca poti sa intri in posesia lui cu un simplu click ar trebui sa dea de banuit oricui);
  • Atentie la recomandarile prietenilor.
  • Facebook este raiul recomandarilor. Dar nu toti "prietenii" sunt bine intentionati. Atentie la aplicatii Aici este cel mai greu sa te protejezi. Exista multe aplicatii pe Facebook care din momentul accesarii declanseaza un adevarat efect Butterfly, generand mesaje spam catre toti prietenii din retea.
  • Exista aplicatii pe Facebook care fac trimitere in afara retelei, pe site-uri infestate cu virusi. Regula generala ar fi sa nu accesati decat aplicatii foarte cunoscute sau despre care puteti obtine referinte. O simpla cautare pe Google este suficienta.

Atentie. Facebook este mana cereasca pentru hackeri.

Recomandari

Utilizatorii sunt sfatuiti sa isi mentina antivirus actualizat, cat si sistemul de operare si aplicatiile pe care le folosesc. Se mai poate instala solutia gratuita Safego, care le scaneaza link-urile de pe Facebook si ii protejeaza de cele mai noi amenintari informatice, cum ar fi spam, phishing si malware, dar si de supra-expunerea datelor personale.

Atentie. Facebook este mana cereasca pentru hackeri.

Recuperarea datelor de pe un hard disk

prof. Catalina Moisa

articol

Datorita caracteristicilor sale de scriere, citire si stocare a datelor, putem spune ca hard disk-urile reprezinta principala parte din componenta unui sistem desktop. Este un disc magnetic rapid si de mare capacitate, complet inchis intr-o carcasa de protectie din interiorul sistemului.  Ca la oricare alt  lucru mecanic este de asteptat ca la un moment dat sa apara si anumite probleme legate de buna functionare a acestora si implicit probleme legate de pierderea datelor.

Hard disk-urile sunt de doua tipuri: interne si externe. Insa cand apar probleme legate de pierderea datelor stocate pe acestea, principalele cauze sunt comune. Astfel, un hard poate intampina 2 tipuri de probleme, si anume:

•    probleme logice: problemele apar la nivelul partitiilor si pot fi caracterizate prin: coruperea sistemului de fisiere din cauza atacului cu virusi, stergerea accidentala a unui folder sau chiar a intregii partitii, formatarea accidentala si blocarea sistemului de operare prin intermediul sectoarelor bad. Recuperarea datelor in acest caz nu ridica mari probleme si presupune utilizarea unor soft-uri concepute special pentu a putea accesa datele corupte. Mai trebuie mentionat faptul ca recuperarea datelor cu ajutorul unui soft este valabila atata timp cat hard disk-ul este functional.

•    probleme fizice: se produc atunci cand cel putin una dintre componentele hardului se defecteaza.

 Problemele fizice includ:

•    probleme de natura  firmware: nu tine de partea electrica si poate fi definit drept imposibilitatea de a accesa o informatie aflata pe suprafata hardului utila in citirea datelor existente pe acesta.

Recuperarea datelor se face cu echipament specializat dar si cu o vasta experienta in domeniu.

•    probleme mecanice: apar datorita utilizarii indelungate a produsului, fluctuatiilor de curent electric sau a diferitelor probleme legate de fabricatia acestuia. Cand apare un defect mecanic urmatoarele componente pot fi afectate: stricarea totala sau partiala a capetelor de citire sau scriere, deteriorarea motorului, zgarierea suprafetelor.

•    probleme electrice: apare mai ales datorita fluctuatiilor de curent. Numai cu ajutorul procesului de reconstructie a zonelor afectate se poate ajunge la recuperarea datelor aparent pierdute.

Indiferent de problema pe care un utilizator de sistem desktop o intalneste trebuie sa fie constient de un lucru: daca se doreste recuperarea datelor de pe un hdd defect este important sa nu se efectueze nici un fel de actiune asupra acestuia, deoarece pagubele pot fi ireversibile. In astfel de cazuri interventia unor experti in domeniu este singura cale de a recupera pretioasele informatii.

 

ULLtraDIMM SSD

prof. Carmen Avramescu

articol

Noul dispozitiv de stocare ULLtraDIMM al celor de la SanDisk pune memorie flash nevolatila pe un modul de memorie interna DDR3.

DIMM-urile tradiționale se bazează pe memorie DRAM volatile, care nu reține date atunci când sunt scoase de sub tensiune, dar ULLtraDIMMurile isi păstrează continuturile atunci când sunt nealimentate. Acestea sunt, de asemenea, disponibile în capacități mult mai mari. SanDisk a dezvoltat module individuale cu 200GB și 400GB de 19-nm de stocare MLC flash.

Principalul beneficiu de a avea de stocare cât mai aproape posibil de CPU este latența scazuta. Compania spune ca ULLtraDIMMs pot furniza mai puțin de 5 ms latență de scriere, care este cel mai mic din industrie.

SanDisk a declarat modulele vor fi disponibile pentru utilizatori în viitorul apropiat.

Activități de învățare, pe platforma eTwinning

prof. Catalina Moisa

articol

eTwinning este o comunitate profesională extinsă – pe de o parte datorită faptului că acționează la nivel internațional, pe de altă parte pentru că are în cuprindere persoane care acționează în domenii și la nivele educaționale diverse.
eTwinning te pune în legătură cu mediul profesional european și facilitează selectarea de parteneri de dialog sau parteneri de proiect compatibili.
eTwinning te face să te simți aproape de orice colț al Europei, te transformă în mod natural în profesor european.  eTwinning permite schimbul de experiență în domenii tematice de interes profesional pentru orice cadru didactic este interesat să se implice în astfel de experiențe.
Accesul la platformă este gratuit și nelimitat, motiv pentru care  eTwinning este accesibil pentru oricine alege să/și creeze un cont de utilizator conectat cu emailul personal. În ceea ce privește protecția informației, atât eTwinning, platforma propriu-zisă de dezvoltare a proiectelor, au o parte publică și o alta accesibilă numai pentru membri (după caz, membrii comunității eTwinning sau membrii unui anumit parteneriat). Aceasta înseamnă că este gândit un sistem, foarte necesar, de protecție a informației. Pe de altă parte, administratorii unui proiect pot seta gradul de accesibilitate la toate informațiile de pe pagina proiectului, acordând accesul nemembrilor doar acolo și atât cât este cazul.
eTwinning are o importantă arhivă de resurse utile pentru desfășurarea de proiecte, exemple de bune practici, kituri, etc. Totul pare a fi la dispoziția celor care au suficientă curiozitate intelectuală și profesională pentru a căuta…
Pe platformă sunt promovate activități de formare continuă – pe suport on-line, pentru care profesorii pot opta. Platforma în sine este o provocare la formare continuă… ceea ce înveți făcând… devine temelie solidă a autodezvoltării personale și profesionale. Competențele manageriale, cele sociale, competențele de comunicare într-o limbă străină, leadershipul, competențele interculturale, civice… sunt stimulate considerabil la un eTwinner serios.

eTwinning a dezvoltat mai multe instrumente de recompensare a profesorilor activi, a membrilor platformei – elevi sau profesori – care se fac remarcați prin activități educaționale în parteneriat de calitate: certificate prin care se autentifică un parteneriat, certificate naționale și europene de recunoaștere a calității activității de proiect a unui profesor, certificate de calitate pentru elevi, premii la diverse competiții tematice naționale și europene, certificate de formare continuă pentru cei care participă la cursuri on-line.
Platforma eTwinning este ideală pentru învățământul preuniversitar pentru că este complex dotată și oferă oportunități extinse de gestionare a spațiilor virtuale – care facilitează, într-un grad mult mai ridicat decât alte platforme web, activitățile de învățare.

Raspberry Pi

prof. Carmen Avramescu

articol

Da, suntem, de ceva vreme, fericitii posesori ai unui Raspberry pi. Este, pentru mine, ca o bijuterie in cutia de valori a oricarui IT-ist care se respecta, iar pentru un pasionat este cel mai mic calculator din lume.

Intr-o definitie mai riguroasa putem spune ca este un computer construit pe un singur circuit de marimea unei carti de credit, dezvoltat în Marea Britanie de către Fundația Raspberry Pi cu intentia de a ajuta la predarea bazelor informaticii in scoli.

Va las placerea de a-i descoperi utilitatea si frumusetea. Pentru a va starni, insa curiozitatea va pot spune ca a transformat televizorul nostru banal intr-un smart TV.

rp1

rp2

 

Instruirea asistata de calculator

prof. Catalina Moisa

articol

Instruirea asistată de calculator este transferul de conținut și activități de instruire a elevilor prin intermediul computerelor. Calculatoarele sunt instrumente care nu înlocuiesc profesorii în procesul de predare. la calculator
In instruirea asistata de calculator, calculatoarele sunt folosite pentru a sprijini educația și instruirea.Toate activități educaționale și de instruire sunt efectuate de către profesor. In aceasta metoda, computerele sunt folosite de profesori în mediul educațional și de instruire ca numai instrumente suplimentare.
În metodă de predare asistată de calculator, un profesor poate folosi calculatoare în diferite perioade, locuri și modalități de timp de predare în funcție de hardware și facilități de software.
Conditii pentru IAC
•    Adaptarea educaţiei la necesităţile actuale şi de perspectivă ale societăţii ;
•    Îmbogăţirea şi modernizarea permanentă a sistemului metodelor de învăţămînt ;
•    Realizarea de progrese în domeniul informaticii, al calculatoarelor şi al tehnologiilor de comunicare.
Necesitatea existenţei unui program de instruire:
•    Este un produs pedagogic, rezultatul programării pedagogice ;
•    Programul de instruire urmează să fie transpus într-un program-computer, care reprezintă un program informatic :
•    Produsele informatice (care sunt produse intelectuale) sunt numite software;
•    Aparatura electronică este numită hardware;
•    Elaborarea lecţiilor şi a celorlalte forme de organizare a activităţii este numită curseware.
Direcţii de activitate în legătură cu instruirea asistată de calculator :
•    Învăţămîntul de informatică ;
•    Programarea pedagogică a conţinutului, a materialului de studiat şi a activităţii elevului în legătură cu acel conţinut ;
•    Elaborarea programului-computer ;
•    Abordarea şi soluţionarea problemelor legate de hardware.
Instruirii asistate de calculator constă în faptul că presupune participarea activă a elevilor în procesul de predare-învăţare şi că permite dezvoltarea intelectuală a acestora, adecvată ritmului lor de lucru.

Structura unei prezentari PowerPoint

prof. Catalina Moisa

articol

O prezentare PowerPoint trebuie sa fie bine gandita si structurata, acest lucru trebuie sa-l faci in asa fel incat persoanele carora o sa le prezentati sa nu se plictiseasca si sa inteleaga ca vreti sa spuneti in acea prezentare si desigur sa fie atrasi de prezentarea dumneavoastra.
O prezentare poate contine: text, imagini,tabele, formule, grafice, ecuatii etc
O prezentare PowerPoint ar trebui sa arata in urmatorul fel:culoarea fundalului ar trebui sa fie orice culoare in fara de culoarea alba, deoarece albul nu prea atrage atentia asupra prezentarii, ar trebui sa folositi o culoare placuta, i-ar in cazul in care folositi imagini ar trebui sa alegeti imaginea in asa fel incat sa nu aiba prea multe culori in ea deoarece o sa va fie greu dupa aceea sa gasiti o culoare pentru ca textul dorit sa se asemene de imagine.
Daca vreti sa folositi o imagine mai mica decat foaia de prezentare, nu o largiti deoarece o sa arate urat, mai bine o lasati mica ca v-a arata mult mai bine.
Nu utilizati prea mult text pe o pagina, deoarece privitorii se v-or plictisii repede de prezentare si acest lucru nu este prea mult, cea mai buna prezentare este cea in care textul este putin, i-ar acesta scris la dimeniuni mari, i-ar culoarea textului trebuie sa fie diferita decat cea a fundalului, culorile opuse ies cel mai mult in evidenta, mai bine spus daca aveti un fundal de culoare inchisa, textul v-a trebui sa il puneti cu o culoare deschisa.
Referitor la animatii, acestea trebuie sa fie bine organizate, sa nu fie un fel de circ in prezentare, in general ar trebui folosite cam trei feluri de animatii, animatiile pentru imagine cel mai bine este sa le introduceti o data cu animatia unui text, sau sa fie adaugata o animatie rapida, deoarece cel ce o sa vada prezentarea nu o sa aiba rabdare sa vada toata animatia unei imagini.
Ceea ce priveste sunetul, fundalul sonor ar trebui sa fie unul linistit care sa se potriveasca temei, cel mai bine este sa adaugati melodii care sa nu contina versuri deoarece alea pica cel mai bine celor care o sa urmareasca prezentarea.

iPad - tableta viitorului

profesor, inginer Teodora Palaghia

articol

iPad este o marcă de calculator tabletă cu dimensiunile de circa 24,3 pe 19cm, grosime 1,4 cmşi greutatea de 680 grame la modelul „Wi-Fi". Este portabil şi mobil,fiind conceput, dezvoltat şi pus pe piaţă de către compania americană Apple începând din aprilie 2010. Ca paletă de posibilităţi şi funcţiuni se situează între PDAşi notebook. Foloseşte acelaşi sistem de operare ca şi smartphone-ul tot de la Apple, şi anume iPhone OS. Sunt disponibile 2 modele de bază (numite „Wi- Fi" şi „3G"), fiecare putând dispune de 16, 32 sau 64 GB de memorie de lucru înglobată. În prima săptămână de la introducerea sa pe piaţa americană vânzările au fost de aproximativ 600.000 de bucăţi, fiind însă sub estimările analiştilor. Introducerea pe piaţa europeană a avut loc în mai 2010.iPad-urile sunt fabricate de compania taiwaneză Foxconn. Mai multe in atasament.

articol Dimensiune 323.6 kB (application/pdf)

Particularităţile de bază şi principiul de funcţionare al reţelei Frame Relay

profesor, inginer Teodora Palaghia

articol

Tehnologia Frame Relay este asemănătoare calculatorului: utilizarea ei nu necesită cunoaşterea conţinutului ei intern. Dar la luarea deciziilor în privinţa organizării sau utilizării reţelei, este necesară cunoaşterea principiilor de lucru şi a posibilităţilor componentelor principale a tehnologiei Frame Relay. Majoritatea utilizatorilor reţelei Frame Relay pînă acum nu cunosc existenţa unor sau altor posibilităţi. În capitolul dat in atasament vom analiza componentele reţelei Frame Relay caracteristice pentru tipurile de reţele cele mai utilizate.

articol Dimensiune 303.0 kB (application/pdf)

Scurt istoric privind evoluţia AutoCAD

profesor, Dana Gălăţanu

articol

AutoCAD ( de la CAD = Computer-aided design sau Computer-aided design and drafting) este un program CAD utilizat pentru desenarea şi proiectarea în plan, în două dimensiuni (2D) şi în spaţiu, în trei dimensiuni (3D) cu ajutorul calculatorului personal. Mai multe in atasament...

articol Dimensiune 354.8 kB (application/pdf)

STUDIU PRIVIND REPREZENTAREA ÎN PLAN CU AJUTORUL PROGRAMULUI AutoCAD 1

profesor, Dana Gălăţanu

Aplicaţia 1

studiu Dimensiune 600.3 kB (application/pdf)

STUDIU PRIVIND MODELAREA 3D CU AJUTORUL PROGRAMULUI AutoCAD 1

profesor, Dana Gălăţanu

Aplicaţia 1

studiu Dimensiune 679.6 kB (application/pdf)

Actiuni document