spell IT

new

Disclaimer

Pentru publicarea articolelor in cadrul acestei reviste, ele trebuiesc furnizate in format electronic, trebuie  avizate de catre unul din membrii echipei editoriale si presupune automat din acel moment asumarea de catre autor a raspunderii privind originalitatea continutului articolului respectiv.

« Martie 2024 »
Martie
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Sari la continut | Sari la navigare

articol

Datorita caracteristicilor sale de scriere, citire si stocare a datelor, putem spune ca hard disk-urile reprezinta principala parte din componenta unui sistem desktop. Este un disc magnetic rapid si de mare capacitate, complet inchis intr-o carcasa de protectie din interiorul sistemului.  Ca la oricare alt  lucru mecanic este de asteptat ca la un moment dat sa apara si anumite probleme legate de buna functionare a acestora si implicit probleme legate de pierderea datelor.

Hard disk-urile sunt de doua tipuri: interne si externe. Insa cand apar probleme legate de pierderea datelor stocate pe acestea, principalele cauze sunt comune. Astfel, un hard poate intampina 2 tipuri de probleme, si anume:

•    probleme logice: problemele apar la nivelul partitiilor si pot fi caracterizate prin: coruperea sistemului de fisiere din cauza atacului cu virusi, stergerea accidentala a unui folder sau chiar a intregii partitii, formatarea accidentala si blocarea sistemului de operare prin intermediul sectoarelor bad. Recuperarea datelor in acest caz nu ridica mari probleme si presupune utilizarea unor soft-uri concepute special pentu a putea accesa datele corupte. Mai trebuie mentionat faptul ca recuperarea datelor cu ajutorul unui soft este valabila atata timp cat hard disk-ul este functional.

•    probleme fizice: se produc atunci cand cel putin una dintre componentele hardului se defecteaza.

 Problemele fizice includ:

•    probleme de natura  firmware: nu tine de partea electrica si poate fi definit drept imposibilitatea de a accesa o informatie aflata pe suprafata hardului utila in citirea datelor existente pe acesta.

Recuperarea datelor se face cu echipament specializat dar si cu o vasta experienta in domeniu.

•    probleme mecanice: apar datorita utilizarii indelungate a produsului, fluctuatiilor de curent electric sau a diferitelor probleme legate de fabricatia acestuia. Cand apare un defect mecanic urmatoarele componente pot fi afectate: stricarea totala sau partiala a capetelor de citire sau scriere, deteriorarea motorului, zgarierea suprafetelor.

•    probleme electrice: apare mai ales datorita fluctuatiilor de curent. Numai cu ajutorul procesului de reconstructie a zonelor afectate se poate ajunge la recuperarea datelor aparent pierdute.

Indiferent de problema pe care un utilizator de sistem desktop o intalneste trebuie sa fie constient de un lucru: daca se doreste recuperarea datelor de pe un hdd defect este important sa nu se efectueze nici un fel de actiune asupra acestuia, deoarece pagubele pot fi ireversibile. In astfel de cazuri interventia unor experti in domeniu este singura cale de a recupera pretioasele informatii.

 

Actiuni document