Sari la continut | Sari la navigare
articol
Ce este tactica „zero-font” în escrocheriile de tip phishing prin e-mail?
Pe măsură ce furnizorii de e-mail implementează măsuri de securitate cibernetică mai bune pentru a opri e-mailurile malițioase să ajungă în inboxul tău, agenții rău intenționați lucrează la fel de intens pentru a evita aceste contramăsuri. Un exemplu este tactica „zero-font”, care utilizează manipularea inteligentă a fontului e-mailului pentru a trece de filtrele de spam și a ajunge în inboxul tău.
Ce este tactica „zero-font” în e-mailurile de tip phishing?
Tactica „zero-font” este un truc pe care unii agenți rău intenționați îl folosesc pentru a crește șansa ca furnizorul tău de e-mail să nu marcheze e-mailurile lor ca spam. Acești agenți introduc text în e-mail și setează dimensiunea fontului la 0.
Când dimensiunea fontului este setată la 0, textul dispare din vedere. Aceasta înseamnă că persoanele care citesc un e-mail care utilizează tactica „zero-font” nici măcar nu vor observa că acele cuvinte există.
Cu toate acestea, textul este încă „acolo” în codul HTML care compune e-mailul. Deoarece furnizorul tău de e-mail folosește codul HTML pentru a afișa e-mailul pentru tine, serviciul de e-mail pe care îl folosești poate „citi” textul „zero-font” fără probleme, chiar dacă este invizibil pentru tine.
Care este scopul utilizării textului „zero-font” în e-mailuri?
Poate părea ciudat că agenții rău intenționați adaugă text în e-mailuri pe care nici măcar nu îl poți citi. Cu toate acestea, textul este destinat mai mult să fie „citit” de software-ul de e-mail decât de tine.
Există două moduri în care oamenii pot folosi textul „zero-font” pentru a te păcăli să dai clic pe linkurile din e-mailurile lor: evitarea detectării de spam și crearea de rezultate false pozitive ale scanărilor antivirus.
1. Cum păcălește textul „zero-font” detectarea de spam a e-mailurilor
Te-ai întrebat vreodată cum știe furnizorul tău de e-mail care e-mailuri sunt legitime și care sunt spam? Există multă gândire și tehnologie în acest proces, dar una dintre metodele mai simple este identificarea textului din e-mail și blocarea acestuia dacă conține conținut ilicit sau înșelător.
Tacticile „zero-font” pot ocoli aceste scanări prin adăugarea de „text inutil” în e-mail, astfel încât să încarce scanarea. Un caz deosebit de faimos din 2018 a folosit această metodă pentru a ocoli securitatea Office 365, așa cum a raportat Avanan.
În acest caz, agentul rău intenționat dorea să se dea drept Microsoft, dar știa că, dacă ar începe să semneze e-mailurile ca și cum ar fi Microsoft, sistemele de detectare a escrocheriilor ar fi alertate. Pentru a evita acest lucru, au presărat cuvintele sensibile din e-mail cu mult text aleatoriu „zero-font”.
De exemplu, când escrocul susținea că este de la „Microsoft Corporation”, a fragmentat cuvintele „Microsoft” și „Corporation” cu mult text inutil la o dimensiune a fontului de 0.
Ca rezultat, când furnizorul de e-mail a scanat codul HTML al e-mailului, nu a văzut cuvintele „Microsoft Corporation” deloc. În schimb, a văzut un amestec de litere care nu formau nimic important. Când furnizorul de e-mail a redat apoi textul „zero-font” pentru cititor, textul inutil a dispărut, afișând cuvintele „Microsoft Corporation” pentru victimă.
2. Cum creează textul „zero-font” rezultate false ale scanărilor antivirus
Cealaltă metodă folosește textul „zero-font” pentru a adăuga cuvinte în previzualizarea textului e-mailului. Dacă deschizi software-ul sau site-ul web al furnizorului tău de e-mail, probabil vei vedea că e-mailurile din inboxul tău afișează trei piese de date: expeditorul, subiectul și apoi o previzualizare a începutului e-mailului, astfel încât să știi despre ce este vorba în e-mail.
Deoarece această previzualizare este generată prin codul HTML, hackerii pot adăuga text „zero-font” la începutul e-mailului, care va apărea în previzualizare. Cu toate acestea, când victima face clic pe e-mail, textul nu este nicăieri de văzut.
Un mod deosebit de neplăcut în care escrocii au folosit această tactică a fost raportat de SANS Internet Storm Center. În acest exemplu, escrocul a scris un rezultat fals al unei scanări antivirus și l-a adăugat în partea de sus a e-mailului în text „zero-font”.
Când e-mailul a ajuns în inboxul victimei, previzualizarea e-mailului a afișat rezultatul fals al scanării și a oferit victimei un fals sentiment de siguranță că linkurile din e-mail au fost scanate și nu conțin viruși. Când victima a deschis apoi e-mailul, textul „zero-font” a dispărut din vedere, lăsând doar reclama escrocului în locul său.
Cum să eviți atacurile „zero-font”
Din fericire, deși atacurile „zero-font” pot părea înfricoșătoare pe hârtie, ele sunt doar modalități de a păcăli filtrele de spam și cititorii. Astfel, principalul mod de a evita un atac „zero-font” este să practici bune obiceiuri de securitate cibernetică atunci când citești un e-mail.
Întotdeauna ține cont de principalele semne ale unei escrocherii de tip phishing. Familiarizează-te cu câteva exemple de fraude și e-mailuri de tip phishing și amintește-ți că doar pentru că un e-mail este în inboxul tău și susține că a fost scanat de viruși nu înseamnă că este sigur să faci clic. Dacă ții cont de aceste lucruri, poți identifica un e-mail de tip scam în inboxul tău și să eviți capcanele sale viclene.