spell IT

new

Disclaimer

Pentru publicarea articolelor in cadrul acestei reviste, ele trebuiesc furnizate in format electronic, trebuie  avizate de catre unul din membrii echipei editoriale si presupune automat din acel moment asumarea de catre autor a raspunderii privind originalitatea continutului articolului respectiv.

« Decembrie 2023 »
Decembrie
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Sari la continut | Sari la navigare

Alternative open-source

Motivatie

Prin alegerea unui produs open-source, utilizatorul obţine o serie de avantaje în comparaţie cu produse comerciale. Pe langa faptul ca open source este întotdeauna disponibil gratuit, este aplicatia transparentă, în care sunteţi exclusiv invitaţi în spatele scenei pentru a vedea codul sursă şi, astfel, să sugerati îmbunătăţiri ale produsului. În plus, fiecare produs este acoperit de o reţea mare dedicata, sau de o comunitate, care sunt mai mult decât dispuse să răspundă la orice întrebări puteţi avea.

Vom incepe cu acest prim numar o serie de articole in care va sugeram cateva alternative la cele mai populare produce comerciale care se folosesc azi.
 

OpenOffice

oferă o alternativă foarte bună la pachetele office comerciale existente pe piata. Este dotat cu un procesor de text (Writer), de calcul tabelar (Calc), de prezentare (Impress), desen şi instrumente de grafica (Draw), instrumente pentru a crea ecuaţii şi formule (Math) şi în cele din urmă un instrument de bază de date, care poate, de asemenea, construiasca rapoarte si formulare (Base) . Toate componentele sunt multi-platformă şi multilingve. Dezvoltarea este sponsorizata de Sun Microsystems.

PDFCreator

este un driver de imprimantă open-source care creează documentele PDF. Acţionând ca un driver de imprimantă care vă permite să creaţi fişiere PDF din orice aplicatie Windows. Fişierele tip PDF pot fi apoi vizualizate cu un cititor standard de PDF (de exemplu, Adobe Acrobat Reader). Prin opţiunile sale pot fi adăugate setări de securitate -, precum şi aceeasta ca vă permite să controlaţi calitatea imaginilor integrate. Include PDF-Encryptor (pdfenc.exe), pentru ambele criptari : standard de 40-biţi şi pe 128 de biţi. PDF-Encryptor, cu toate acestea, nu este open source, dar numai freeware.

Mozilla Thunderbird 2.0

Acest client de email open source are o multitudine de caracteristici si reprezinta o alternative excelenta la toate produsele comerciale ce reprezinta clienti de email. Thunderbird are o listă largă de caracteristici dintre care unele sunt: sprijin pentru POP şi IMAP, sprijin RSS build-in şi verificarea ortografie. Thunderbird are de asemenea un cititor Usenet integrat de ştiri. Mai multe caracteristici avansate pentru Thunderbird includ: filtrare de junk mail (spam) şi protecţie la phishing. Şi, în final interfata utilizatorului este complet personalizabila.

Gimp 2.6

Probabil cea mai veche şi cea mai cunoscută aplicaţie de grafica open source - GNU Image Manipulation Program sau Gimp a fost începută în 1995 şi de atunci, a crescut mereu pana la statutul de astazi. Gimp este un concurent valabil pentru toate programele comerciale de grafica de pe piaţă. Printre caracteristicile sale veţi găsi: instrumente de pictura puternice, straturi si suport canale, mai multe operatii de Undo / Redo, straturi de text editabile. Mai mult de 100 un plug-in-uri şi script-uri sunt deja disponibile. De asemenea, Gimp permite importurile de fisiere Photoshop (PSD) şi poate citi, de asemenea, fisiere scalabile de grafică vectorială (SVG).

VirtualDub

este un processor/editor video Open Source. Chiar dacă nu poate să facă editari avansate cum ar fi editarii video non-lineare are caracteristici puternice pentru procesarea clipurilor video. Caracteristicile includ reduceri in timp real de dimensiune, de zgomotului, sprijin pentru AVI2 (OpenDML), decomptresia şi recompresia video şi audio şi un set avansat de filtre. Aceste filtre includ estompari, rotiri, ajustări de imagine şi multe altele. VirtualDub este un set excelent de instrumente video.

QCad Community Edition 2.0.5.0

este o ediţie open-source a sistemului RibbonSoft's CAD. Qcad este o aplicaţie CAD 2D care are ca isi propune sa fie destul de simpla pentru oricine să folosească - chiar şi utilizatorilor cu nici o experienţă CAD anterioara. În comparaţie cu ediţia Professional editia Community nu are support pentru scripting si caracteristici sunt cu câteva luni în urmă. Caracteristicile includ straturi, import si export de fişiere DXF, de multe instrumente flexibile de desen şi de selecţie precisă.

InfraRecorder

este o aplicatie de “ars” CD-uri si DVD-uri usor de folosit. Aceasta suposta, practic, toate formatele, inclusiv cele de disc reinscriptibil, multi-disc de sesiune şi DVD-uri dual-layer. De asemenea, în InfraRecorder, CD-uri audio pot fi create doar cu câteva operatii « drag-and-drop ». Alte caracteristici importante includ copierea de discuri, taierea de CD-ri Audio şi generarea de ISO şi arderea lor (formate de imagine acceptate: ISO si BIN / CUE). InfraRecorder este disponibil în mai mult de 20 de limbi - şi versiunea pe 64-bits ruleaza pe Microsoft Vista. Similare cu acest program sunt aplicatiile freeware: CDBurner XP, respectiv ImgBurn.

Clonezilla

este o soluţie open source pentru a realiza backup-uri, restaurari si pentru "ghosting". Se bazeaza pe crearea de imagini la partitiile hard-ului si va permite sa faceti backup si sa va recuperati sistemul daca acesta a fost afectat de virusi sau de o defectiune interna. Sunt disponible 2 versiune : the Clonezilla Server Edition (SE) si Clonezilla Live. Clonezilla Live se foloseste pentru un singur calculator in timp ce Clonezilla SE poate clona mai mult de 40 de calculatoare deodata. Ambele versiuni sunt foarte eficiente datorita faptului ca restaureaza si salveaza numai acele blocuri de pe hard disk care sunt folosite efectiv. Si ambele versiuni sunt surprinzator de rapide; versiunea SE poate clona un sistem de 5.6 GB pe 40 de calculatoare prin multicasting in numai 10 minute. Cum ambele versiuni suporta o multitudine de tipuri de fisiere de sistem ele pot clona urmatoarele sisteme de operare : MS Windows, Linux si Mac. Versiunea SE foloseste multicast pentru a restaura mai multe calculatoare deodata si are si abilitatea de a face acelasi lucru de la distanta daca optiunile Wake-on-LAN si PXE sunt activate. In plus, acest program gratuit poate restaura si salva un intreg disk nu doar partitiile. Fie ca aveti un singur calculatoe sau sunteti un tehnician IT pentru o companie cu o retea de mai multe zeci de calculatoare, Clonezilla test o solutie eficienta si usor de folosit pentru backup-uri si recuperari.

VLC media player

– numit initial VideoLAN Client - este un player multimedia flexibil disponibil pentru aproape orice sistem de operare, inclusiv calculatoare portal/handheld. VLC recunoaste toate formatele comune de mass-media, atât video cat şi audio - şi ruleaza DVD-uri şi DivX-urile MPEG4-urile populare in zilele noastre. Cele mai multe mass-media de streaming sunt recunoscute, incluzand şi Windows Media (wmv) şi QuickTime. Caracteristici avansate includ rularea de mass-media direct de pe fisiere ISO precum şi o interfata customizabila. VLC este de asemenea disponibil ca un plug-and-play şi ca o componentă ActiveX - ceea ce face mai simpla vizualizarea oricarui frmat video incorporat in navigatorul de internet (web-browser).

Mozilla Firefox 3

În ciuda unui efort foarte mare Mozilla Firefox a fost întotdeauna al doilea pe piata browser-elor - depăşit doar de Microsoft Internet Explorer. Cu toate acestea, câştigă rapid cota de piaţă şi are drept scop instalarea pe primul loc. Firefox este un browser-ul avansat construit cu rădăcinile în browser-ul vechi Netscape. Astăzi Firefox vă oferă navigare cu file, semne de carte live, multe extensii de căutare şi multe alte extensii (MeasureIt, ColorfulTabs, ColorZilla, Video downloadHelper, DownThemAll etc….va invit sa le descoperiti singuri pe pagina https://addons.mozilla.org) şi bare de instrumente. Sprijinul pentru Firefox acordat de către societăţile comerciale este în creştere - şi acest lucru este în mod clar văzut de numărul de extensii (add-ons) / bare de instrumente care le dezvolta. Similar cu acesta este browser-ul de web lansat de Google CHROME.

Actiuni document