spell IT

new

Disclaimer

Pentru publicarea articolelor in cadrul acestei reviste, ele trebuiesc furnizate in format electronic, trebuie  avizate de catre unul din membrii echipei editoriale si presupune automat din acel moment asumarea de catre autor a raspunderii privind originalitatea continutului articolului respectiv.

« Decembrie 2023 »
Decembrie
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Sari la continut | Sari la navigare

Ce este AutoCAD-ul?

Prezentare

AutoCAD-ul este un produs al firmei Autodesk şi este la ora actuală cel mai popular program de proiectare asistata de calculator.
Utilizând aplicaţia AutoCAD putem modelate obiecte din lumea reala (3D) şi realiza desene tehnice şi reprezentari grafice (2D).
El este utilizat ca instrument de lucru în activitatea de desenare şi proiectare a inginerilor, arhitectilor, tehnicienilor şi studenţilor la inginerie.
Deşi este un instrument de lucru profesional este uşor de utilizat pe calculatoarele personale iar pentru a-l cunoaşte, la nivel mediu, este suficient studiul cărţilor de specialitate. Există posibilitatea învăţării şi de pe site-uri dedicate, dar cele mai multe sunt scrise în limba engleză şi de aceea este necesară cunoaşterea unor termeni tehnici în această limbă.
Desenarea în AutoCAD înlocuieşte complet utilizarea instrumentelor de desen tradiţionale (creionul, rigla, radiera, compasul, echerul etc.) ale proiectantului.
În comparaţie cu desenele tehnice şi reprezentările grafice executate manual desenarea utilizând programe informatice, precum AutoCAD prezintă urmatoarele avantaje:
- pot fi realizate proiecte la scară naturală (scara 1:1)
- precizia de execuţie a desenelor este foarte mare (16 zecimale după virgulă)
- timpul de execuţie este redus deoarece există biblioteci cu obiecte standardizate care pot fi înserate în desen (Design Center)
- calitatea desenului este foarte bună
- costurile de execuţie sunt reduse
- desenele pot fi exportate în alte aplicaţii şi apoi prelucrate
- transferul fişierelor la distanţă este facil utilizând internetul.
Dacă vrei să treci de la un hobby la o activitate profesionistă, înaine de a realiza un desen într-un program de proiectare trebuie să cunoşti foarte bine regulile de bază ale desenului tehnic din domeniulul ales (mecanică, construcţii, instalaţii etc.).
Facilităţile oferite de acest program sunt:
- modelarea şi vizionarea spaţială a obiectelor într-un spaţiu virtual
- crearea de “obiecte” 2D (bidimensionale) şi 3D (tridimensionale)
- desenele create în AutoCAD pot fi animate cu programe conexe (ex: 3D Studio Max)
- poţi calcula volumul brut de material necesar pentru obţinerea unui produs real
- prin programul Lisp asociat pot fi create macrocomenzi prin care poate fi extrasă, din desenele interogate, o bază de date cu caracteristicile obiectelor desenate, într-un format Excel, CorelDraw etc.
Spre exemplu, cu ajutorul programului AutoCAD poţi să construieşti în spaţiul virtual casa în care locuieşti, să ţi-o mobilezi, să-ţi alegi finisajele pentru pereţi, pardoseli şi tavane, să creezi efecte de umbrire şi iluminare ale interioarelor, să amenajezi curtea exterioară cu vegetaţie, să schimbi compartimentarea încăperilor şi aranjarea mobilierului, să calculezi suprafeţele încăperilor şi altele.

image001.png


Elevii Colegiului Tehnic “Anghel Saligny” Bacău învaţă să folosescă aplicaţia AutoCAD la toate specializările de la profilul tehnic, după cum urmează:

Specializarea Clasa Număr de ore

Specializarea

Clasa

Număr de ore

Tehnician proiectant CAD

a XI-a şi a XII-a

329

Tehnician desenator în construcţii şi instalaţii

a XII-a

212

Tehnician vesigner vestimentar

a XI-a

66

Tehnician pentru construcţii şi lucrări publice

a XIII-a ruta progresivă

62

Tehnician instalator pentru construcţii

a XIII-a ruta progresivă

62

Tehnician în transporturi

a XII-a ruta progresivă

33

Tehnician mecanic întreţinere si reparaţii

a XII-a ruta progresivă

33

Cunoscând aplicaţia AutoCAD vei fi pregătit pentru a urma o facultate, o şcoală postliceală în domeniul tehnic sau poţi lucra part-time în timpul studiilor pentru firme de proiectare.
 

Actiuni document