spell IT

new

Disclaimer

Pentru publicarea articolelor in cadrul acestei reviste, ele trebuiesc furnizate in format electronic, trebuie  avizate de catre unul din membrii echipei editoriale si presupune automat din acel moment asumarea de catre autor a raspunderii privind originalitatea continutului articolului respectiv.

« Martie 2024 »
Martie
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Prima pagina Revista Numarul 1 - an scolar 2010 - 2011 Virtualizarea – o privire de ansamblu

Sari la continut | Sari la navigare

Virtualizarea – o privire de ansamblu

O privire de ansamblu

Virtualizarea atinge o gamă largă de tehnologii. De la reducerea unei camere plina de servere fizice la unul singur foarte bine optimizat de înlocuirea virtuală, la dezasocierea profilul unui utilizator conectat de la un singur punct de log-on şi totul între, virtualizarea schimbă modul in care gândim despre hardware şi software. Prin virtualizare combinaţiile de configuraţii hardware şi software devin limitate doar de imaginaţie.
Fie că este vorba de servere consolidate, de desktop-uri individuale, de reţeaua in sine, de stocarea critică sau de aplicaţii care vă prelucrează datele, virtualizarea este un subiect fierbinte în întreaga lume a Tehnologiei Informatiei (IT) şi a tehnologiilor sale de astăzi.
 

Categorii

Orice discuţie privind beneficiile virtualizării trebuie să înceapă cu o definiţie a acesteia. Privită în însăşi esenţa ei, virtualizarea implică adăugarea de straturi de abstractizare unui mediu IT. Aceste straturi de abstractizare desprind unul de altul straturile unui sistem IT. Acest lucru este, probabil, cel mai bine explicată printr-o serie de exemple:
1. virtualizarea la nivel hardware adaugă un strat de abstractizare între sistemele de operare individuale (OSS), precum şi hardware-ul fizic la care acestea sunt instalate în mod normal. Figura de mai jos ne oferă o
reprezentare grafică a acestei separări. Cu virtualizarea hardware, stratul de
abstractizare permite interacţionarea a mai mult de un sistem de operare, în acelaşi timp cu un acelaşi set de dispozitive;
2. virtualizarea la nivel de sistem de operare adaugă straturile sale de abstractizare peste un sistem de operare existent. Poziţionând acest strat de abstractizare la un nivel puţin mai înalt, instanţe individuale ale SO care se bazează pe instanţa nucleu fiind totuşi separate de ea, pot fi create din ceea ce a fost mai demult o singură instanţă. Rezultatul este că instanţe multiple ale SO care înfluenţează aceeaşi sursă consumă mai puţine resurse;
3. virtualizarea la nivel de aplicaţie mută stratul de abstracţizare la un nivel mai înalt, separând aplicaţii individuale de locul unde ar fi instalate în mod tipic. Acest proces sporeşte instalarea, gestionarea, actualizarea şi eliminarea aplicaţiilor eliminând dependenţa lor directă de SO;
4. virtualizarea la nivel reţea, similară celei la nivel hardware, işi adaugă stratul de abstractizare peste infrastructura reţelei fizice. Cu virtualizarea la nivel de reţea, o reţea fizică poate fi spartă în mai multe reţele virtuale. Alternativ, se pot folosi programe care în cadrul mediilor virtuale să creeze reţele virtuale care conectează maşini virtuale fără a folosi echipamente de reţea specifice.
5. virtualizare la nivel de stocare işi adaugă stratul de abstractizare peste echipamentul tradiţional de stocare a datelor. Stratul de abstractizare permite în acest caz funcţionalităţi de gestionare avansate cum ar fi combinarea capacităţilor de stocare a mai multor echipamente şi prezentarea acestora ca aparţinând unui singur echipament logic. Poate, de asemenea, să mărească capacitatea de backup şi de recuperare a datelor prin capabilităţi de copiere şi clonare.
 

Beneficii

Ceea ce este comun tuturor acestor tipuri de virtualizare este aceea că în implementarea lor, stratul de abstractizare mai sus menţionat este creat între două elemente disparate ale sistemului IT. În implementarea tehnologiilor care aduc în faţă acest strat de abstractizare, mediul IT câştigă imediat un număr de beneficii ale fluxului de lucru:

1. flexibilitate Folosind inluenţa stratului de abstractizare înseamnă că elementele deasupra acestui strat sunt dependente de interfeţele stratului de abstractizare spre deosebire de acele structuri de sub el. În cazul unui hardware fizic, acest lucru înseamnă că o instanţă a sistemului de operare nu mai necesită o configuraţie specială bazată pe hardware-ul pe care acesta este instalat. În cazul virtualizării la nivel de reţea sau de stocare, stratul de abstractizare permite activităţilor de gestionare complexe să apară fără a solicita reconfigurări fizice costisitoare şi consumatoare de timp.
2. caracter efemer Virtualizarea elimină dependenţa de infrastructura de sub stratul de abstractizare, ceea ce face mult mai uşor să reproducă configuraţii sau chiar instanţe întregi între dispozitive. Ca un exemplu, cu virtualizarea la nivel de reţea, utilizarea reţelelor virtuale permite administratorilor să extindă cu uşurinţă reţeaua atunci când este necesar căci întreaga sa configuraţie nu rezidă în software-ul, spre deosebire de cazul în care s-ar baza pe componente fizice.
3. caracter comun (obişnuit) virtualizarea de toate tipurile reduce sau elimină nevoia pentru multele customizări tradiţionale de nivel redus cerute de sistemele fizice. Instanţe individuale ale elementelor IT cum ar fi aplicaţiile, sistemele de operare şi configurări de reţea şi stocare vor începe, în schimb, cu o configuraţie comună, de tip şablon. Această configuraţie poate fi rapid copiată oriunde apare nevoia. Mai serveşte şi la reducerea complexităţii în tot sistemul IT. Atunci când elementele IT încep cu o bază comună, acest lucru comun ajută activităţile de gestionare a incidentelor şi problemelor. Ajută, de asemenea, în activităţile de management a configurărilor, reducând variaţia schimbărilor în configuraţii de-a lungul claselor de dispozitive.
 

Tehnologiile din spatele virtualizării

1. virtualizarea la nivel hardware:
• VMware VirtualCenter and ESX
• Microsoft Hyper-V and Virtual Server
• Open Source Xen
• HP nPar/vPar/Integrity
• Sun xVM
• Linux KVM
• Oracle VM
• VSE
2. virtualizarea la nivel de sistem de operare:
• Sun Solaris Containers
• HP Secure Resource Partitions
• Open Source Open VZ
• Linux Jails
3. virtualizarea la nivel de aplicaţie:
• Citrix XenApp (Presentation Server)
• VMware Thinstall
• Microsoft Softgrid
• Symantec (Altiris) SVS
• AppStream
• Endeavors
4. virtualizarea la nivel reţea:
• Cisco
5. virtualizare la nivel de stocare:
• F5 Acopia
• NetApp V-Series
• LeftHand SAN/iQ
• HP StorageWorks


Lista de mai sus nu este atotcuprinzătoare.
Ne propunem o continuare a acestui articol cu prezentarea in detaliu a unui astfel de programe.
 

Actiuni document