spell IT

new

Disclaimer

Pentru publicarea articolelor in cadrul acestei reviste, ele trebuiesc furnizate in format electronic, trebuie  avizate de catre unul din membrii echipei editoriale si presupune automat din acel moment asumarea de catre autor a raspunderii privind originalitatea continutului articolului respectiv.

« Iunie 2024 »
Iunie
LuMaMiJoViSaDu
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 

Sari la continut | Sari la navigare

VIRUSTOTAL.COM

Este un scanner online ce merita incercat atunci cand avem suspiciuni ca un fisier este infectat.

Indiferent antivirusul folosit, gratuit sau cu licenta, mai "light" sau mai complex, mai devreme sau mai tarziu vom fi pusi in situatia in care desi antivirusul ne sugereaza ca un anumit fisier este virusat, noi vom avea indoieli sau chiar nu vom fi de acord cu stergerea / blocarea / dezinfectarea acestuia de catre antivirus.

Rata detectiilor false ("false positive") difera de la antivirus la antivirus dar toate au asemenea alerte false atunci cand detecteaza in cadrul fisierelor scanate unele rutine ce sunt folosite sau asemanatoare cu unele din propria baza de date cu semnaturi de virusi (malware).

Pentru inlaturarea unor astfel de suspiciuni se recomanda scanarea acelor fisiere suspecte cu cat mai multi antivirusi, actualizati la zi. Pentru ca este dificil de instalat mai multi antivirusi pe acelasi computer fara ca acestia sa se bata cap in cap dar si din considerente economice (nu se justifica de obicei achizitia de licente pentru mai multe produse ce fac acelasi lucru), VIRUSTOTAL.com a devenit un instrument esential pentru orice tehnician IT. 

O alta facilitate, la fel de importanta, este ca putem scana adrese URL

Pentru cazurile in care avem multe fisiere suspecte, putem instala si folosi aplicatia Virustotal Uploader. De asemeni, optiunea de scanare online pe VIRUSTOTAL apare si in meniul contextual de la click dreapta dat pe fisiere.  

Daca nu ne grabim, exista si varianta trimiterii unui email cu atasamente sau linkuri de verificat catre scan@virustotal.com.

Dar nu in ultimul rand, probabil cele mai folosite apreciate lucruri la Virustotal, sunt plugin-urile pentru primele 3 cele mai folosite browsere ( Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer). Aceste plugin-uri usureaza foarte mult procesul de scanare a link-urilor si a fisierelor online (inclusiv a atasamentelor la email-uri) inainte de a fi accesate, facand posibila acest lucru prin meniul contextual ce apare la click-dreapta pe un URL.

 De curand, limita maxima a dimensiunii fisiereleor ce pot fi incarcate si scanate pe VIRUSTOTAL a fost ridicata de la 20 MB la 32 MB. Fisierele (email-urile a caror atasamente sunt) mai mari de 32 MB for fi ignorate

 Obs.: Una din cele mai importante surse de infectare cu malware (virusi, troieni, viermi, scareware, hoax, etc.) este accesarea unor fisiere descarcate de pe internet sau a unor adrese URL ce ascund mici programele ascunse in scopul infectarii /  a furtului de date (phishing).

Actiuni document